tirsdag 9. februar 2010

Verdighet

Foto: Jo Michael
Jeg ser at Kronprinsen har holdt foredrag, sammen med flere i dag, om verdighet. Og jeg klarer jo ikke la være å grunne på ord som plutselig står fram, i dag ble det ordet verdighet. Hva er verdighet, og når snakker vi om det? "Hun hadde en slag verdighet over seg", "Det er under min verdighet.", "Slik kan du gi dem en smule verdighet..."


Jeg synes det er et stort spørsmål, og vet faktisk ikke svaret, derfor har jeg spurt litt rundt og kommet fram til et svar i felleskap med kloke venner. 


Verdighet er ett av disse ordene der hvert menneske har sin egen definisjon, og så er det et honnør-ord som er så stort og abstrakt at det er nesten umulig å definere. I tillegg er "verdighet" noe som bestemmes av sin tid og sin kontekst, alltid sett i sammenheng med noe. Hvilken verdighet har jeg når jeg sitter på do? Eller når jeg er helt alene og ingen kan se eller evaluere meg opp mot andres verdighet? Svaret på spørsmålet er kanskje å finne fellesnevneren for verdighet på Slottet og på Plata. :-)


Hva tenker du når du hører ordet verdighet?


Måtte du ha en fin tirsdags kveld, med mye verdighet!


Eirin

9 kommentarer:

 1. Vanskelig spørsmål .. verdighet .. tja ..

  Tror kanskje jeg definerer det med å ikke gå på akkord med sine egne verdier og prinsipper. Men dette må jeg tenke mer på ..

  Mange flotte innlegg fra turen din til Lillehammer .. en del å tenke på i den forbindelse også .. :o)

  Ha en kjempefin tirsdag - klemmer!

  SvarSlett
 2. Verdighet.. kan være noe du viser andre eller at du har verdighet selv...positivt ladet ord...resulterer i at man går med hodet hevet, og det er bra;)

  Kos deg og klem;)

  SvarSlett
 3. Hm...tror jeg sier meg helt enig i hva søster Tove skriver.
  Nyt fortsettelsen av en verdig tirsdag Eirin:)

  SvarSlett
 4. ...kloke tanker du vise kvinne..og verdighet er et vanskelig ord...er vi født med det??..eller er det noe vi blir gitt av mennesker vi speiler oss i???...tar utfordringen og tenker videre....nei jeg deler pc med Elias..så det blir ikke så ofte...men sniker meg til innimellom....klemmer deg herfra..

  SvarSlett
 5. Værdighed hedder det på dansk. Tænker at dansk og norsk ligner hinanden meget trods forskellig stavemåde :0) Men tilbage til værdighed. Oprindeligt er betydningen vel noget med et personligt værd. For mig er værdighed nok også noget med personligt værd! At stå ved den man er og være sig selv værd. I forhold til andre mennesker indeholder det også noget med respekt ...
  Du må også have en værdig aften ... det er du værd! :0)
  Knus fra mig

  SvarSlett
 6. Verdighet har eg tenkt på i samband med dei gamle i familien. Å bli gamal med verdighet.
  Å få døy med verdighet.
  For meg handler det om at me ikkje skal ta frå dei gamle deira verdighet, dei skal bli høyrt og så langt råd er skal me ta hensyn til korleis dei vil ha det. Me skal syna respekt.
  Ja, det handler også om våre verdier. Kongelig verdighet ?? Kongefamilien er mennesker av kjøtt og blod, og har krav på eit verdig liv, akkurat som oss andre !!!

  SvarSlett
 7. Vanskelig å sette ord på hva verdighet betyr. Det er nok ganske mange forskjellige oppfatninger av hva det innebærer.
  For meg handler det mye om å sette grenser for seg selv, om hvordan jeg ønsker å leve, og hvordan jeg tolerere at andre behandler meg.
  Og det samme andre veien, at jeg skal behandle andre med respekt, fordi vi er alle like mye verdt.
  Verdighet og respekt går litt "hånd i hånd" etter min oppfatning!
  Ser ut som du hadde gode dager og flotte opplevelser på Lillehammer, - det gleder meg vennen :-)
  Klemklem

  SvarSlett
 8. Verdighet?? Jeg forbinder ordet med noe høytidelig !

  Selvrespekt og stolthet uansett hvem du er eller hva du er !

  Vanskelig dette Eirin ! Vi slenger rundt oss med ord som bare er der og som vi ikke tenker over betydningen av !
  Takk for at du setter igang hjernesellene!!!! Klem fra bestemor;)

  SvarSlett
 9. For meg henger verdighet og respekt tett sammen, og dette kunne jeg skrive masse om. Som sykepleier er dette noe jeg har i ryggmargen i mitt møte med mennesker, enten de er gamle eller unge, syke eller friske.

  SvarSlett

Velkommen inn, kjære du.
Hvis det jeg skriver setter i gang noen tanker hos deg så må du gjerne kommentere. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...