onsdag 28. april 2010

Nytt ord.


Jeg er litt over normalt opptatt av ord, tror jeg. Liker dem innmari godt og kan ta meg selv i å gå og sutte på rare, fine, gode ord innimellom.

Jeg synes vi har et nydelig språk og kan godt like at det fra tid til annen skapes nye ord. Noen ganger fordi det bare tvinger seg fram, som for eksempel askefast. Noen ganger fordi et ord rett og slett bare mangler. Her er Framsnakking et godt eksempel. Framsnakking er det motsatte av Baksnakking, man snakker godt om noen som ikke er til stede. Ordet ble laget av to kloke mennesker som samtidig opprettet en gruppe på Facebook. På kort tid fikk gruppen over 60 tusen medlemmer. Det må vel kunne kalles å treffe blink.

I dag så jeg at min venn Helge, på facebook, fant fascinasjon i ordet pellementmaker. Og jeg skjønner han godt, jeg. Et artig ord, med hele fem stavelser. Laget på stedet en gang i hine harde dager, vil jeg tro.

Selv har jeg savnet et ord for å si at jeg er glad på dine vegne, jeg unner deg dette, men jeg skulle ønske jeg også fikk en slik en. Jeg ”unnermisunner” deg dette av hele mitt hjerte. Har du laget noen ord? Har du latt deg more, fascinere eller glede av ord noen gang?

Med alle ord i god behold, ha en fin onsdagsettermiddag.

Selv skal jeg på teater og se Snehvit og de syv dvergene, dvergemamma som jeg er.

Eirin

9 kommentarer:

 1. Ord, ja jeg har det jo på samme måde. I hvert fald med de danske! ;-)
  Undermisunder er et godt ord - det er lige til at oversætte og til at forstå!
  Hyg dig, dvergmamma!
  Klem

  SvarSlett
 2. Ord er en stor rigdom. Tænk, hvor mange skønne ord, vi har at bruge af.

  God teatertur.

  SvarSlett
 3. Pellementmaker. Fremsnakking. De to ordene likte jeg godt! Faktisk veldig godt. Hm, jeg lurer på om jeg må bruke fantasien min litt mer...

  klem til deg

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Wow, dette er fantastisk! Du liker ALT som jeg liker...!!!

  Så fantastisk; en blogg med godt språk, gode, interessante innlegg, og i tillegg skrevet og drevet av en dame som bor i Tromsø - der jeg er ofte da jeg bor i Nordreisa, og MÅ til "Byen" for å shoppe, "dra på UNN", spise godt, gå på teater, kjøpe nye bøker... leve litt urbant, da jeg og min kjære bor i et hus i skogen i Reisadalen.

  Her hos deg trivdes jeg, og jeg kommer snart tilbake - må gjøre meg kjent med det som finnes her...Spennende; jeg gleder meg!

  Mvh
  Janna

  28. april 2010 10.31

  SvarSlett
 6. Ei venninne av meg, den gang 8 år, utbrøt med all indignasjon og forurettethet og med tårene stående i øynene, at det var URETTFERDELIG at storesøstra fikk være våken og ikke ho...

  SvarSlett
 7. Hei på deg!

  Bra med nye ord, og min gode venninne Natasha har laget et nytt ord som faktisk nå er oppe i norsk ordforråd for å se om det blir endel av det norske språk!
  Det heter ventesorg, et pent ord syns jeg, når du vet at dine nærmeste snart skal dø, begynner allerede sorgen, dermed ordet
  ventesorg. Bestevenninnen min fikk dødsdommen på min bursdag i fjor, pga kreft, så nå er jeg også i ventesorg..
  Litt alvorlig dette kanskje, men vel så viktig!

  Ha en flott dag,
  klem, Frøydis

  SvarSlett
 8. jeg elsker også nye ord, eller måten å uttrykke seg på. jeg gjør det hele tiden, og noen synes jeg er litt rar, da vet du.....
  Jeg bruker "Vondgodt" veldig mye. Pinnekjøtt feks, DET er godt det, men det lukter ikke særlig godt. men maten smaker jo egentlig som den dufter, men godt er det å spise!
  Oliven er også noe man kan si vondgodt til. Bittert og rart, men DU så godt å gumle på.
  Og , ja , unger, de er de flinkeste til å finne nye ord.
  Takk for mange positive ord her inne hos deg.

  SvarSlett
 9. Jeg er medlem av gruppa Framsnakking på fjæsboka. Ord er noe underlige greier, og jeg hører daglig mange "rare" ord da jeg jobber med demente. Det må være frustrerende å miste ord, at ordet føles rett inni hodet ditt, men så kommer det ut feil. Demente kan godt ha det helt klart, men likevel blir det helt feil.

  Ord kan være ganske så morsomt.

  SvarSlett

Velkommen inn, kjære du.
Hvis det jeg skriver setter i gang noen tanker hos deg så må du gjerne kommentere. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...